Német adóosztályok és a progresszív adózás

Steuerklasse I., II., III., IV., V., VI. Ugye ismerősen hangzik? 

Ha Németországban dolgozol, adózol, ezekkel az adóosztályokkal érdemes tisztában lenned, mert nagyon sok pénzed múlik rajta. 

Melyik német adóosztályba tartozol? 

Hogyan változtat a házasságkötés az adóbesoroláson? 

Mire kell figyelned, ha a számodra legkedvezőbb adóosztályt szeretnéd alkalmazni? 

Segítünk eligazodni a német adórendszerben és tippeket adunk az adósávok optimális kiválasztásához.

TARTALOM

Mit jelent a progresszív adózás Németországban?

Németországban az adózás progresszív, azaz minél nagyobb a jövedelmed, annál magasabb személyi jövedelemadót (Einkommensteuer) fizetsz. 

A német adórendszer azon alapul, hogy ha valakinek már igen magas a jövedelme, akkor könnyebben kifizeti a 42-45%-os személyi jövedelemadót, mint aki épp a megélhetési minimumon keres.

Éves jövedelem összegekkel kifejezve a következőket jelenti:

Ezt a kategóriát nevezik emellett még Reichensteuer-nek is, de aki igazán gazdag, az más módon tudja teljesen legálisan optimalizálni az adóterhelését.

Grundfreibetrag, az adómentes alapjuttatás

A német adórendszerben az alacsony jövedelemnél érvényesül az az alapelv, ami például Magyarországon nem, hogy a létfenntartáshoz szükséges jövedelmet (megélhetési minimum összegét) egyáltalán nem adóztatják meg.

Ezt nevezik alapjuttatásnak (Grundfreibetrag), mely a jövedelem adómentes részét jelenti. Ennek összegét minden évben emelik. 

Az utóbbi évek alapjuttatás számai - Frissítve a 2023. és 2024. évi adatokkal!

ÉV

Grundfreibetrag EUR

egyedülálló / házastársak

Emelés EUR

egyedülálló / házastársak

Emelés %

2024

11.604 / 23.208

696 / 1.392

6,4 %

2023

10.908 / 21.816

561 / 1.122

5,4 %

2022

10.347 / 20.694

603 / 1.206

6,2 %

2021

9.744 / 19.488

336 / 672

3,6 %

2020

9.408 / 18.816

240 / 480

2,6 %

2019

9.168 / 18.336

168 / 336

1,9 %

Mit jelent az adóosztály a német adózásban és miért van rá szükség?

Az adóosztály meghatározza, hogy a bruttó béredből mennyi adóelőleget vonnak le. 

Ennek az összege a szerint változik, hogy milyen adóosztályba vagy besorolva, ezt pedig elsősorban a családi állapot határozza meg.

Sok esetben nem tudsz választani, mert automatikusan megkapod az adóosztály besorolásodat.

Adunk néhány tippet, hogy mit tudsz tenni, hogy kedvezőbb adóosztályba kerülhess.

Lássuk, hogy milyen adóosztályok vannak!

Steuerklasse 1. adóosztály - Egyedülállók

Ha egyedülálló vagy, akkor az adóhivatal automatikusan ezt az adóosztályt adja.

Ebbe az adóosztályba tartozol, ha nincs olyan gyermek a háztartásodban, aki miatt jogosult lennél a 2. adóosztályba kerülni.

Az 1. adóosztály az előnye, hogy mivel semmilyen extra adókedvezményt nem kapsz, emiatt nem vagy köteles német adóbevallást leadni.

Németországban a hivatalok nem akarnak fölöslegesen dolgozni, hisz az 1. Steuerklasse mellett fizetendő adód soha nem lesz, mert már a maximumot levonták tőled. 
Miért kérnének tőled adóbevallást?

Mikor nem kell adóbevallást leadnod 1-es adóosztályban?

Ha csak Minijob-od volt, azt nem kell bevallani. 
Azaz: az alábbi feltételek fennállásakor, egy Minijob megléte mellett sem kell adóbevallást leadnod:

Mi a teendő, ha az adóhivatal kéri tőled az adóbevallást?

Sokszor olvasom különböző csoportokban, hogyha egyszer leadtál adóbevallást, akkor az adóhivatal automatikusan kér tőled újra, minden évben. 
Azaz: ne adj le egyszer sem adóbevallást, így ettől a kötelezettségtől megszabadulsz. 

Mi ebben az igazság?

A legfontosabb, hogy adóbevallást nem kötelező leadni, ha meghatározott feltételeknek megfelelsz (pl.: a Freibetrag alatti a jövedelmed, csak alkalmazotti jövedelmed volt, stb). 

Tehát, ha egyszer valamilyen ok miatt adtál le adóbevallást, akkor bekerülsz a rendszerbe, azaz kapsz egy pipát valahová az adóhivatal törzsadataiban és automatikusan megkap(hat)od az új szabvány levelet, hogy adjál le adóbevallást.

Itt láthatsz egy mintát az adóhivatal levelére

Nem kell megijedni, hiszen a hátoldalon már előre ott vannak a lehetséges válaszok is.
Ha mégsem, akkor:

Itt láthatsz egy hivatalos válaszlevél mintát

Steuerklasse 2. adóosztály - Egyedülálló szülők

Egyedülálló szülő választhatja, azaz legalább 1 kiskorú gyerekkel kell rendelkeznie, hogy igényelhesse. 

Ha a gyermek már elmúlt 18 éves, akkor is lehet a Steuerklasse 2-ben lévő adókedvezményt érvényesíteni, de igazolni kell, hogy a gyermek nappali tagozaton az első képzettség megszerzése érdekében tanul. 

Ezt leggyakrabban úgy ellenőrzik, hogy jogosult-e még a szülő a Kindergeld-re (családi pótlék) vagy nem.  

A gyermeknél igazolni kell, hogy egyrészt az saját gyereke (örökbefogadott és saját háztartásban nevelt gyerek is ide tartozik) és hogy ő az egyedüli gondozója (Sorgeberechtigt), magyarul: egyedül neveli a gyermek(ek)et.

Háztartásában él a gyermek, azaz a gyermeknek hivatalosan a lakásába kell bejelentve lennie.

Ha a gyermek elmúlt 18 éves és bejelentkezik egy másik lakcímre, akkor legalább a második címének (Zweitwohnsitz) az egyedülálló szülőével meg kell egyeznie.

A háztartásban nem lehet semmilyen más nagykorú személy bejelentve, azaz ha egyedülálló vagy akkor a barátod/barátnőd hivatalosan nem költözhet be hozzád. 

Tehát, ha pl. a lakásban az gyermekét egyedül nevelő szülő és a hozzá tartozó gyermeken kívül még egy partner is lakik/él, akkor az háztartási közösség (Haushaltsgemeinschaft) és az adókedvezményt elveszíted.
Itt nem kérdezik meg, hogy a másik partner fizet-e neked egyáltalán valamit, ezt ők feltételezik.

Az adóhivatal le tudja kérni a lakcímnyilvántartási adatokat, és ennél a komoly adókedvezménynél  valószínűleg automatikusan meg is teszi. 

Mit jelent az egyedülállóság adózási értelemben?

Hogyan igényeld meg a 2. adóosztályt?

Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung (Adócsökkentési kérelem):
Ezt a kérvényt kell leadnod, mellékletekkel együtt. Ezt már a gyermek születésekor is elküldheted. 

Hogy működik a gyakorlatban? 

Ha a bejelentést megtetted, a béredből éves szinten 1.908 euróval kevesebb adót vonnak le az első gyermek után, és gyerekenként +240 EUR-t minden további gyermek után. 

A kedvezményt már év közben érvényesítheted, nem csak egy összegben év végén.

Steuerklasse 3-5. adóosztály - házasok, bejegyzett élettársak

A 3., 4., 5. adóosztályokat csak házastársak és bejegyzett élettársak* tudják igénybe venni. Az együttélés nem elegendő. 

Miért? Az állam azért ad az egyik házastársnak adott esetben adóelőnyt, mert tudja, hogy jogailag a házasság élet- és vagyonközösség, azaz ha tévedne és jogtalanul kapna valaki adókedvezményt, akkor a másik házastárstól ezt jogilag követelheti. (Ennek persze komoly korlátokat lehet állítani, de a mögöttes logika ez.)

* Itt külön fel kell hívjuk a figyelmet arra, hogy németül ezeket az lehetőségeket úgy fejezik ki hogy:

 • Ehepaar
 • eingetragenen Lebenspartnerschaft

Ha lefordítod magyarra, akkor azt kapod, hogy házastársak és bejegyzett élettársak. A német jog szerint bejegyzett élettársak az egyneműek “házassága” lehet, amelyet a német jog nem nevez konkrétan házasságnak. A házasság egy férfi és egy nő házassága, a bejegyzett élettárs pedig két egynemű bejegyzett kapcsolata. 

Ebből következik, ha Te a pároddal csak együtt élsz, még ha más országban ténylegesen élettársaknak be is vagytok jegyezve, Németországban az élettárs adózás szempontjából irreleváns. 

Ha Németországban házasodtok össze, akkor az adóhatóság hivatalból a 4/4 adóosztályt adja nektek. Ha ez nektek megfelel, nincs semmi teendőtök. 

Azonban házastársaknál érdemes kiszámolni, hogy melyik adóosztály éri meg nektek jobban, azaz hogyan tudjátok év közben a nettó jövedelmeteket emelni. 

Az adóosztályokat érdemes átgondoltam kiválasztani, a házastársak jövedelmi eloszlása alapján: nem mindegy, hogy hasonlóan kerestek vagy nagy a jövedelembeli eltérés.

Kielemezzük az egyes kombinációkat, és megmutatjuk, hogyan tudsz váltani adóosztályt.

A lehetséges kombinációk:

 

Mit tehetsz, ha nem Németországban házasodtál?

 

Ha a házasságkötés nem Németországban történt, vagy a lakcímbejelentéskor nem egyszerre jelentkezett be a férj és a feleség, akkor a német rendszer nem tudja, hogy Ti házasok vagytok.

Hiába fogod, mint munkavállaló a 3/5 adókategóriát kérni a munkaadódtól, hiába indoklod meg a munkaadódnak, hogy most nősültem/mentem férjhez/házasodtam, az alkalmazotti bérszámfejtésed hibával érkezik vissza és a munkaadó nem érvényesíthet semmilyen kedvezményt.

Steuerklasse 3. adóosztály

Ki veheti igénybe?

 • akinek a házastársa az 5. adóosztályt választotta 
 • özvegy (a házastárs halálának évében és az azt követő évben) 
Aki a 3. adósztályba tartozik, attól nagyon minimális adóelőleget vonnak le, azaz a nettó jövedelme emelkedik. 
A mögöttes logika szerint, ez a házastárs (leggyakrabban a férj) már év közben igénybe veszi nem csak a saját, hanem a partnere adómentes jövedelme, a Freibetrag összegét is. 
 
Az 5. adóosztálybeli partnernél (leggyakrabban feleség)  pedig semmilyen adókedvezményt nem érvényesítenek év közben. 
Mivel ez a házastárs, pl. a feleség gyakran épp gyermeket nevel vagy semmilyen jövedelme nincs, akkor egyáltalán nem fizet adót. Ebben az esetben a férj nettó jövedelme nő, kettejüknek több marad. 
 
Összegezve:
Ez egy jó adókedvezmény, az egyetlen hátránya, hogy a pénzt nem az kapja, aki miatt ez az adócsökkentés létrejött. Ha egy feleség utána elkezd dolgozni részmunkaidőben, bármilyen kis jövedelemért, akkor olyan magas lesz a levonása, hogy komolyan mérlegelés tárgyává teszi, hogy megéri-e egyáltalán dolgoznia. 
Ezért minden kedves hölgyet arra bíztatok, hogy inkább az adóosztályt változtassa meg úgy, hogy lássa a tényleges munkája gyümölcsét.
 
Hátrány: mivel igénybe vesztek adókedvezményt és az adóhivatalnak ellenőriznie kell, hogy jogos-e, így kötelező adóbevallást leadni minden évben. 
Késedelmes leadás esetén akár 200 EUR-val is megbírságolhatnak – ha ismétlődik és felszólítás esetén a kért határidőre nem adod le. Itt nagyvonalúan adják a határidőket, de a késést nagyon drágán számolják…
Erre pedig komoly késedelmi pótlékot (Säumniszuschlag) számolhatnak fel: kb. havi 1%, azaz évi 12% kamattal. 
 
A kamatmentes fizetési határidő: 15 hónappal a lezárt év után, azaz pl. 2021. -es adóbevallás esetén 2023. április 1-től kell kamatot fizetni. 

Mi tekinthető ideális jövedelemaránynak a 3/5 adóosztály választásához?

Ha az 5-ös adóosztályt választó fél a házaspár összes jövedelmének 0-40%-át keresi, míg a 3-as adóosztályt választó fél a 60-100%-át. 
Egy példával: ha ketten együtt 50.000 EUR-t kerestek, akkor az egyik házastárs maximum 20.000 vagy ez alatti jövedelemmel rendelkezzen, a másik házastárs 30.000 vagy ennél több jövedelemmel. 
 
Ha megváltozik a jövedelmi arány, azaz kezdetek ugyanannyit keresni, akkor számítani kell arra, hogy az adóbevallás leadáskor fizetendő adótok lesz. 
Szerintem a mai inflációs helyzetben ez önmagában nem rossz, hisz mire az adót fizeted a pénz már kevesebbet ér, mégis sokan szeretnek inkább nyugodtan aludni, hogy nem kell majd a jövőben ki tudja milyen nagy összegű német adót fizetniük. 

Steuerklasse 4. adóosztály

Kik választhatják?

 • házastársak, akik nem élnek tartósak külön
 • bejegyzett élettársak – német jog szerint, lásd fent (Steuerklasse 3-5. adóosztály)

Ha megházasodsz, alapállásban ezt a kategóriát kapod. 

Előny: itt sem kell adóbevallást leadni.

Ez akkor éri meg, ha a házastársak körülbelül ugyanannyit keresnek. 

Ha a jövedelmek különbsége nagy, azaz az egyik többszörösét keresi a másik jövedelmének, akkor 3/5 adóosztályt érdemes választani, lásd fent (Steuerklasse 3-5. adóosztály)

Ha a különbség nem olyan nagy, azaz 10-30 %, akkor az alábbi lesz a megoldás: 

Steuerklasse 4 mit Faktor

Ebben a kategóriában egy faktor számmal, azaz egy szorzóval fogják az adóelőleget levonni.

 Megadjátok a várható jövedelmet a STEUERKLASSENWECHSEL kérvényben és az adóhivatal meghatározza azt a faktort, amellyel az adóelőleget levonják a fizetésetekből. 

Előnye: Ha jól adtátok meg a jövedelmeket, akkor nem kell sem befizetni adót, sem visszaigénylés nem lesz. Leggyakrabban még az évközi adóelőlegfizetést is elkerülheted, ha a faktort jól állapítják meg.

Hátránya: Évente kell megigényelni az előző évi jövedelmek arányában és kötelező adóbevallást leadni.

Steuerklasse 5. adóosztály

Ebben leginkább a nők szoktak tartozni, hiszen a gyereknevelés vagy kiköltözés miatt úgy optimalizálnak, hogy a férj, aki dolgozik, legyen a 3-as adóosztályban, az ő nettója így megemelkedik. 

A nő úgysem keres, neki a nulla jövedelméből mindegy, hogy milyen magas adókulccsal, úgyis nullát vonnak le.

Hátránya: Ha Te is ebben a cipőben jársz és elmész dolgozni, akkor nagyon kellemetlen helyzettel szembesülsz. Dolgozol, akár csak részmunkaidőben is, kb. Bruttó 800-1000 EUR-ért és nettóban fogsz kapni kb. 480-560 EUR-t. 

Ilyenkor hallani a partneri indoklást: ha csak ennyit keresel, akkor ne is fáraszd magad, inkább ne is dolgozz!

DE EZ NEM ÍGY VAN, nem ez a megoldás! Ez kizárólag az 5. adóosztály (Steuerklasse) miatt van. 

Ha a munkád tényleges értékét akarod kézhez kapni havonta, akkor évente egyszer tudsz váltani, ha ezt a nyomtatványt kitöltöd: STEUERKLASSENWECHSEL.

Steuerklasse 6. adóosztály

Ezt akkor kapod, ha több munkaadónál dolgozol. 

Mivel az elsődleges munkáltatód (HAUPTARBEITGEBER) nálad a teljes adókedvezményt (Freibetragot) elszámolja, ezért a második munkaadó már nem számolhat el semmilyen kedvezményt, hiszen akkor duplán kapnád és év végén derülne ki, hogy pótlólagosan be kell fizetned az adóhiányt.

Hogyan ellenőrzik, hogy megfelelő adóosztályban adóztál-e?

Példa: Ha 2 munkaadód van és az egyiknél 1. a másodiknál 6. adóosztályban vagy, akkor adóbevallást nem is kell leadnod. Sőt, ha kiderülne hogy valamelyik tévesen számolt el valamit és fizetendő adód lenne, akkor sem vagy köteles adóbevallást leadni. 

A valóság így szokott kinézni: a munkaadónál ellenőrzést tartanak, ami Németországban 4 évente automatikusan megtörténik. Megnézik,hogy jól vonta-e le az adót és a járulékokat a munkavállalóknál. 
És tudjuk, aki keres, az talál is.
Szinte soha nem találkoztam olyan adóellenőrzéssel (Lohnsteueraußenprüfung), ahol ne találtak volna valamilyen eltérést. 

Ilyenkor fordul elő, hogy felszólítanak, hogy add már le az akár 5-6-9 évvel ezelőtti adóbevallásodat. Te szépen megcsinálod, amiből kiderül, hogy kevesebbet vontak le, majd befizettetik veled a hiányzó adót. 

Mi történik, ha nem rendelkezel német adóazonosítóval (Steuer ID)?

Semmi probléma, dolgozni akkor is elkezdhetsz. 

Te, mint EU-s állampolgár bármely EU-s országban vállalhatsz munkát. 

Ha nincs adóazonosítód, akkor nincs a nyilvántartás szerint német lakcímed sem, így nem rendelkezel német adóügyi illetőséggel (unbeschränkt steuerpflichtig). 
Azaz: nem jár neked semmilyen kedvezmény, hiszen a szabályok szerint te egy másik országban fizeted az adódat és ott adsz le adóbevallást. 

Mit tegyél, ha pl. szerbiai vagy ukrajnai magyar vagy? 

Kérd meg a magyar igazolványt és onnantól már EU-sként fognak kezelni, azaz munkavállalási engedély nélkül (Arbeitserlaubnis) dolgozhatsz. 

Ha még nincs adóazonosítód, akkor egy normál bérelszámolásnál 30% adóelőleget fognak levonni. 

De amint megérkezik az adóazonosítód (Steuer ID), akkor tudják év közben korrigálni.

Kivéve persze, ha novemberben kezdesz dolgozni, mert akkor az év vége miatt nincs már annyi hónap, hogy ezt a nagy adólevonást kompenzálni tudják. 

Ez mit jelent? 

Példa: A bruttó jövedelmed november 1-től havi 3.000 EUR. Ha 6-os adóosztállyal kezded, akkor levonnak 1.000 EUR adóelőleget.
Decemberben megkapod és megadod a munkáltatódnak az adóazonosítódat és reméled, hogy a munkaadó majd visszaadja az 1.000 EUR-t. 
Ezt sajnos nem tudja megtenni, mert a bruttó 3.000 bérre a december havi adóelőleg kb. 500 EUR, így a decemberi béredből érvényesíthet 500 EUR adókedvezményt, de többet nem tud. (Csak annyi kedvezményt adhat, amennyit adott hónapban levonna.)

Ezt a különbözetet te csak egy személyi jövedelemadó bevallás leadásával (Einreichen einen Einkommensteuererklärung) tudod visszakapni. 

Ha ugyanez a helyzet áprilisban történik, akkor a munkaadónak van elég hónapja arra, hogy a túlvonást apránként visszaadja. 

Az adóhivataltól levont, befizetett adót azonban nem tud visszakérni – vagy mondjuk úgy, hogy nem akar, mert nem korrigálhat visszamenőleg. 

Miért? 

Akinél alkalmazott van, azokat a munkaadókat 4 évente KÖTELEZŐEN ellenőrzik. Nem fogja megkockáztatni, hogy esetleg nem vont le tőled elég adót, mert egy munkaadónak ez biztonságosabb. Mi is minden ügyfelünknek ezt tanácsolnánk. 
Ha visszajáró összeged van, intézd Te, és vállald érte a felelősséget. Itt ez a szokás.

Hogyan váltasz adóosztályt? - STEUERKLASSENWECHSEL

A német adóosztály nagyrészt családi állapothoz kötött. A váltásnak, választásnak külön szabályai vannak.

Automatikusan változik az adóosztály, ha:

 • Házasságot kötsz – amint az adóhivatal erről tudomást szerez, automatikusan 4. adóosztályba sorol

Igényelni kell az adóosztály váltást, ha:

 • Egyedülálló vagy és gyereked lesz: igényelned kell a 2. adóosztályt
 • Házasként családi pótlékot (Elterngeld) optimalizálsz vagy az eltérő jövedelmetek miatt kedvezőbb és áttérsz a 3/5 adóosztályba: itt is igényelned kell a választott adóosztályt

Összegzés:

Nem kell aggódnod, ha nem valamiért nem abban az adóosztályban vagy, amelyik szerinted a legjobb lenne. 

Az adóosztály besorolása alapján levont adó pusztán az adóelőleg levonását jelenti, nem a végleges adófizetési kötelezettségedet. 

Ha házasságkötés után későn váltottál adóosztályt, akkor sincs semmi baj. 

Mikor válthatsz adóosztályt?

Németországban adóosztályt váltani (Steuerklassenwechsel) évente egyszer van lehetőség, legkésőbb november 30-ig

Miért? 
Decemberben már hiába adod le, ennek az átfutási ideje akár 3 hét is lehet, azaz a munkaadó már rég elszámolta a decemberi béredet, mire megkapná, hogy változtattál az adóosztályon. 

Évente akkor igényelheted többször, ha 

 • év közben munkanélküli leszel
 • családi állapotodban változás áll be 
 • különköltöztök – visszatérés az 1-es adóosztályba
 • özvegy leszel – kérheted a 3/5 adóosztályt

Letölthető nyomtatványok

A cikkben említett nyomtatványokat letöltheted:

Kérelem az adó(előleg) csökkentésére: ANTRAG AUF LOHNSTEUER-ERMäSSIGUNG

Adóosztály váltáshoz: STEUERKLASSENWECHSEL

Ne maradj le a legfrissebb német adótippekről! Iratkozz fel a hírlevelünkre és olvass magyarul, közérthetően a német adózásról!