Steuer ID – német adóazonosító

Német adóazonosító - Steuer-ID

Steueridentifikationsnummer, röviden: Steuer-ID

Ha Németországban vállalsz munkát, előbb-utóbb szükséged lesz adóazonosítóra is. 

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mit kell tudnod a német adóazonosítóról. 

Mi is az a Steuer-ID?

Tartalom

A Steueridentifikationsnummer egy azonosító szám, amivel az adóhivatal a magánszemélyeket egyértelműen azonosítja. Ez egy 11 számjegyből álló szám, amiből 10 számjegy az azonosító és egy számjegy az ellenőrző szám.

 

Németországban 2009-től kezdve a születéskor megképezik ezt a számot és postán megküldik. Ez a szám egész életed folyamán állandó marad, mindegy hogy hova költözöl vagy hogy elhagyod-e az országot. (ellentétben az adószámmal, Steuernummer-rel, amely a lakóhelyedhez kötődik, azaz változik.)

Magyar vonatkozásban nézve ez az adóazonosító jelnek felel meg.

 

Miért van szükség a német adóazonosítóra?

Nekünk, adótanácsadóknak is erre a számra van szükségünk, hogy bármit le tudjunk kérdezni rólad az adóhivataltól vagy hogy meghatalmazással eljárjunk a nevedben. Ez annyira egy személyes adat, hogy nekünk sem adja ki az adóhivatal sem levélben, sem egyéb módon.

Hogy tudom a Steuer ID-t megszerezni?

Ha itt születtél 2009 után, akkor automatikusan megkapod. 

Ha ideköltözöl és lakcímet létesítesz, akkor 4-6 héten belül a BZSt  (Bundeszentralamt für Steuer) kizárólag postai úton megküldi. 

Nagyon lényeges, hogy a neved szerepeljen a postaládán, itt ugyanis nem kézbesítik a levelet, ha nem szerepel a megfelelő név!

Hol találom meg a Steuer ID-t?

Ha már volt bármilyen munkaviszonyod Németországban, akkor vegyél elő egy korábbi bérszámfejtési bizonylatot, vagy év végi munkáltatói jövedelemigazolást!
Azon szerepel az alábbi megnevezések valamelyikével: pl. Identifikationsnummer, Steuer-ID, IdNr, Steuer-Identifikationsnummer.

Ha adtál le adóbevallást és megkaptad az adóhivataltól (Finanzamt) a bevallás elfogadásáról szóló határozatot (STEUERBESCHEID), akkor annak a fejlécében is megtalálod a fenti elnevezések valamelyikével.

Ha nálunk készítetted el valaha az adóbevallásodat, akkor mi tudunk segíteni.

Hogy tudom meg a Steuer-ID-m, ha elvesztettem vagy nem találom a bizonylatokat?

  1. Személyesen bemész bármelyik adóhivatalba, és ott magadat azonosítva kiadják neked.

  2. Ha rendelkezel bejelentett német lakcímmel, akkor online is megigényelheted az alábbi linken, és megküldik 2-3 héten belül postai úton.
    Azért fontos, hogy a legutolsó bejelentett lakcímen lakj, mert ez az online rendszer arra a címre fogja kiküldeni. Azaz, ha nincs már élő német lakcímed, akkor ez az út nem járható.

https://www.bzst.de/SiteGlobals/Kontaktformulare/DE/Steuerliche_IDNr/Mitteilung_IdNr/mitteilung_IdNr_node.html

Egy kis segítség a kitöltéshez:

Ha minden rubrikát hiánytalanul kitöltöttél és elfogadtad (kipipáltad) az adatvédelmi nyilatkozatot, akkor válik aktívvá az ELKÜLDÉS mező (ABSENDEN).

Ha vissza akarsz térni az első oldalra, átnézni, javítani az adatokat, a VISSZA gombbal (ZURÜCK) megteheted. Ekkor láthatod, mit írtál be előzőleg.

Ha teljesen az elejéről akarod kezdeni a nyomtatvány kitöltését, azaz törölni minden eddigi felvitt adatot, akkor az ÚJRAKEZDÉS (NEUSTARTEN) gombbal megteheted.

Tudok dolgozni akkor is, ha nincs Steuer ID-m?

Igen. 

A munkaadó nem felel azért, hogy Te nem találod vagy nem kaptál egyáltalán Steuer -ID-t. Sőt ezen ő nem is tud segíteni, azaz nem tudja helyetted megigényelni.

Ha nincs adóazonosítód, akkor neked automatikusan a VI-os adóosztályt (Steuerklasse) számolják el, így levonnak tőled majdnem 30%-ot.
Ezt a munkaadó éven belül tudja korrigálni, azaz ha később megadod az adóazonosítód, akkor a túlvont személyi jövedelemadót visszakaphatod.
De egyrészt, ez neki nem kötelező, másrészt, ha ez az év utolsó 2 hónapja, akkor lehet hogy nem is tudja megcsinálni, mert helyetted ő nem kérheti vissza a túlvont adót. 
Ekkor más csak adóbevallás leadásával tudod ezt korrigálni.

Másrészt: pusztán igénylésre nem kapsz adóazonosítót, hiszen a tényállás, hogy belföldi vagy, az lakóhely létesítéssel, kiköltözéssel jön létre.

Az egyetlen kivétel, ha házastársak esetén az egyik Németországban dolgozik és utána a külföldön (Magyarországon, Romániában vagy Szlovákiában) élő házastársával közös adóbevallást ad le. Ilyenkor az adóhivatal automatikusan ad neki is adóazonosítót.

Munkavállalás adóazonosító birtokában

lyenkor már automatikusan létezik a nyilvántartásban egy adóosztályod (Steuerklasse), azaz elszámolják neked az adókedvezményeket, így az első 10.947 EUR-ig nem is fizetsz adót. 

A német adóazonosító előnyei

Bankszámlanyitáskorha a banknak megadod a német adóazonosítódat, akkor belföldi illetőségűként kezel

Ez egyrészt azért jó, mert a nemzetközi adatcserében így már nem szerepelsz. Azaz: a bank nem ad semmilyen más államnak, még az útleveledben szereplő másik EU-s országnak sem adatot a bankszámláddal kapcsolatban. 

Ugyanis, ha nincs adóazonosítód, akkor az állampolgárságod szerinti országnak az adóévet követő év június 30-ig adatot szolgáltatnak a részedre elszámolt, kifizetett kamatjövedelemről. Ha ezt nem vallottad be Magyarországon, akkor az adóhatóság így fog értesülni róla, hogy neked Németországban van bankszámlád és kaptál rá jövedelmet.

Azaz akár magyar, román, szlovák vagy szerb állampolgár vagy, az adóazonosító birtokában német adóügyi illetőségű leszel és ezáltal a kamatjövedelmeidre az első 800,00 EUR ra nem kell a banknak adóelőleget vonnia.
Ez egy belföldiekre vonatkozó
adókedvezmény, melyben te is részesülsz, ha van német adóazonosítód. 

Az sem elhanyagolható, hogy melyik adóosztályba tartozol, és adóazonosító hiányában a 6. adóosztály adóterhe számodra elég kedvezőtlen lehet.

Ne maradj le a legfrissebb német adótippekről! Iratkozz fel a hírlevelünkre és olvass magyarul, közérthetően a német adózásról!