Adóvisszatérítés Németországban – 7 lehetőség, hogy kimaxold az adókedvezményeket!

Készülsz Németországba? Vagy jártál már kint és tervezel egy külföldi gyakorlatot, ösztöndíjat vagy egyszerűen csak nyári munkát? Érdemes sok esetben előre gondolkodnod, hiszen több módja is van a Németországban befizetett adód visszaszerzésére.

 

Ne aggódj, semmi bonyolult nincs benne, de mindenképpen tartsd ezeket szem előtt, hiszen az adóvisszatérítés több száz vagy akár ezer euró is lehet, ha egy pici időt és energiát rászánsz! Megérné, igaz? Lássuk, mi az a 7 tipp, amik segíthetnek neked még több adót visszaigényelni.

adóvisszatérítés tippek

Tartalom

Költözéshez kapcsolódó költségek elszámolása (Umzugskosten)

Ha tudod igazolni, hogy a munkavállalás miatt költöznöd kellett, akkor a költözésnél felmerült költségeid adókedvezményre jogosítanakLássuk, mik lehetnek ezek:

  • Közlekedéshez kapcsolódó kiadások: repülőjegy, vonatjegy, telekocsi stb. 
  • Lakás, hotel, szállásköltség igazoltan felmerült díja.
  • Költöztető cégnek, szállítmányozási cégnek fizetett összeg.
  • Saját gépjárművel történő érkezés esetén is elszámolhatók a költözési költségek, ehhez pedig elegendő a melléklet egyszerű nyilvántartást kitöltened, melyet innen tölthetsz le.

Nem kell aggódnod, a fentiek egyik esetében sincs szükséged névre szóló számlára, elegendő kizárólag a nyugta! Tehát ne feledd: ha a te esetedben a fentiek bármelyike felmerül, mindenképp gyűjtsd össze róla az igazolásokat, nyugtákat, számlákat, melyeket a későbbiekben felhasználhatsz a német adóvisszatérítésedhez.

Különböző munkahelyeken való munkavégzés (Verpflegungsmehraufwand)

Jogosult vagy adókedvezményre, amennyiben több munkahelyen is dolgozol vagy dolgoztál. Az alábbi ágazatokban, munkakörökben ez könnyen megvalósulhat: építőipar, takarítócég, ambuláns ápolás, söfőr (akár teherautón, taxiban vagy mentőn).

Minden olyan nap, amikor több, mint 8 órát dolgoztál és mindezt különböző munkahelyeken tetted, a napi 14,00 EUR adóvisszatérítés neked jár! (Verpflegungsmehraufwand – VMA).

(Érdemes megkérdezned a munkaadódtól, hogy ezt megtéríti-e neked, mert egyes munkahelyeken fennáll ez a lehetőség! Ha nem, semmi probléma, te akkor is jogosult vagy adóvisszatérítésre, ha a fenti két feltétel teljesül.)

Ezt igazolni kell az alábbi módok egyikével: saját magad vezetsz egy nyilvántartást vagy még egyszerűbb, ha a munkaadó igazolja, hogy munkavégzés céljából bizonyos számú napot egy másik munkahelyen töltöttél. 

Ezzel a Munkaadói igazolás mintával most még egyszerűbben iktathatod, hogy hol és mennyit dolgoztál.

adókedvezmény munkavégzés

Napi ingázás elszámolása (Pendlerpauschale)

A munkahelyedre így is, úgy is utaznod kell, azaz ingázol. Ezt a plusz időt és költséget, mint adókedvezményt érvényesítheted. (Ezzel támogatja az állam a munkaerő mobilitását, azaz hogy kifizetődjön neked a távolabbi munkavállalás.)

Függetlenül a munkakezdés hónapjától vagy a közlekedési eszköztől, jár neked az átalányban elszámolható 1000,00 EUR munkábajárási költségátalány (Pendlerpauschale). Nem számít, hogy egész évben dolgozol-e, azaz januártól decemberig vagy csak az év utolsó 2 hetében és az sem, hogy mivel jársz dolgozni – gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel -, átalányban 1000,00 EUR-t kapsz, mint munkábajárási költségátalány, amelyet már a bérelszámolásnál figyelembe vesznek.

Minél messzebbről jársz be, annál valószínűbb, hogy nálad több lesz a figyelembe vehető adókedvezmény, mint az automatikusan elszámolt 1000,00 EUR költségátalány. Ha a munkahelyed és bejelentett lakóhelyed között legalább 15 km-nyi távolság van, akkor már pusztán ezen adókedvezmény miatt is megéri adóbevallást leadni, ezzel ugyanis épp átléped a munkavállalónként évente járó 1.000 EUR adókedvezményt.

 

Nézzünk pár gyakorlati példát:

Példa 1:

Lakóhely és munkahely távolsága: 15 km

Egész évben dolgozol, azaz munkába járás napjai: 221 nap

Figyelembe vehető adókedvezmény: 

221 munkanap x 15 km x 0,30 EUR / km  ~ ca 1.000 EUR 

Azaz ha 16 km-ről jársz be, akkor már átléped az átalány összegét, így visszatérítésre számíthasz. 

 

Ha a távolság a 20 km-t meghaladja, akkor a 21. kilométertől a magasabb összegű átalány jár az alábbiak szerint: 

2021. évtől – 2023-ig : EUR 0,35

 

Példa 2:

Munkahely és lakóhely távolság: 37 km

Munkábajárás napjai: 189 nap (mert pl.: március 1-vel kezdtél dolgozni) 

189 munkanap x 20 km x 0,30 EUR / km  = 1.134,00 EUR

189 munkanap x 17 km (= 37 km – 20 km) x 0,35 EUR / km  = 1.124,55 EUR 

Az adóbevallásban szerepeltethető összeg: 1.134,00+1.124,55 ~ EUR 2.258

 

Ezt külön bizonylatokkal, mint tankolási nyugták nem kell igazolni, kizárólag azt, hogy valóban azon a helyen laksz (pl. egy lakcímbejelentővel vagy lakásbérleti szerződéssel). Igaz, a német adóhivatal le tudja kérni a lakcímbejelentési adatokat, azaz ha ott hivatalosan szerepelsz, akkor még ezek sem szükségesek. 

Ingyenes bankszámla esetén (Kontoführungsgebühr)

Akár ingyenes, akár minimális költségű bankszámlád van, ettől függetlenül adókedvezményként szerepeltethetsz évi 16,00 EUR összegű Bankszámlavezetési költséget (Kontoführungsgebühr). Hátrány: ha neked valamilyen prémium bankszámlád van, aminek nem az éves, hanem akár a havi költsége 16,00 EUR vagy több, sajnos akkor is ez a maximum amit igénybe lehet venni.

Home office költsége (Home Office Pauschale)

Ha a koronavírus időszaka alatt otthonról is kellett dolgoznod, akkor minden napra, amikor otthon voltál elszámolhatsz 5,00 EUR napi átalányt. Ezt a napi átalányt maximum 120 napra veheted igénybe, azaz 600,00 EUR adókedvezményt érvényesíthetsz.

 

Vigyázz arra, hogy ha itt elszámolsz adókedvezményt, akkor nem számolhatsz el munkába járási költséget a 3. pont szerint! 

Tömegközlekedés (Öffentliches Verkehr)

Ha nem teljes, hanem csak részmunkaidőben dolgozol, akkor a havi bérleted teljes összegét elszámolhatod. (Sőt, ha ABO-val rendelkezel – amit 1 éven belül nem lehet visszamondani, csak plusz költséggel -, akkor egyszerre mindkettőt is elszámolhatod.)

 

Tehát, ha te csak hetente 2-3 napot jársz dolgozni, akkor is elszámolhatod a havi bérleted teljes költségét. Nem kell sem a napokkal, sem egyéb módon arányosítani, ugyanannyi jár a részmunkaidősnek is mint a teljes munkaidőben dolgozónak. Ez különösen a gyermek mellett félállásban dolgozóknál – azaz legtöbbször a nőknél – számít.

adókedvezmény tömegközlekedés

Telefonköltség (Telefonkosten)

Ha indokolt, hogy telefonon elérhető legyél, akkor általányban havi 20,00 EUR, évi 240,00 telefonköltséget tudsz elszámolni. Nézzük, mikor, milyen szakmákban indokolt:

  • több műszakos munkában, ha be kell ugrani,
  • építőipar, anyagbeszerzés – ahol folyamatosan úton vagy,
  • ápoló, szerelő, szervíz esetén, ahol a rendelkezésre állás (Rufbereitschaft) előfordul, attól függetlenül, hogy fizetik-e vagy sem.  
adóvisszatérítés

Sok kicsi sokra megy, szokták mondani. Bár abban egyetérthetünk, hogy ezek az összegek már nem is olyan kicsik, ugye? Sokan nincsenek tisztában a fenti lehetőségekkel, de biztosan te is érzed már, hogy nem lenne szabad ezeket kihagynod!

Remélem hasznosak voltak a fentebb felsorolt tippek! Bízom benne, hogy a lehető legtöbbet fogod ezáltal kihozni a német adóvisszatérítésedből!

 

Ha további segítségre lenne szükséged, jelentkezz személyes tanácsadásra az online konzultációnkon keresztül, ahol kizárólag a te helyzetedre fókuszálunk és abból hozzuk ki a maximumot!

Ne maradj le a legfrissebb német adótippekről! Iratkozz fel a hírlevelünkre és olvass magyarul, közérthetően a német adózásról!