Telefon- és internetköltség elszámolása Németországban

Tudtad, hogy a német adórendszer többféle megoldást nyújt, hogy a munkához szükséges telefonköltségeid megtérüljenek?
Tudtad, hogy akár havi 20 EUR telefonköltséget is elszámolhatsz igazolás nélkül?

Tartalom

Gondolkodj előre, gyűjtsd a bizonylatokat és csökkentsd a költségeidet!

Hogyan igényelheted vissza az adóbevallásban a telefonköltséget? Hogyan juthatsz adómentes telefonköltség támogatáshoz Németországban? Ehhez adunk neked néhány ötletet.

Telefonja, internet előfizetése már mindenkinek van. Munkához, magáncélra egyaránt nélkülözhetetlenek, ezért természetes, hogy ezeket a költségeket havi szinten vállaljuk.
Egy telefonról, egy internet előfizetéssel intézhetünk magánjellegű és szakmai/munkahelyi ügyeket is.

Ezért érdemes ezt a német adóbevallásban adókedvezményként is érvényesíteni.

Mi kell ahhoz, hogy elszámolhasd a telefonköltséget?

Természetesen minden esetben rendelkezz: 

 

a.) előfizetés esetén az érintett hónapokra – a saját nevedre szóló – számlával

 

b.) prepaid handy (feltöltős) telefonnál bizonylattal a telefon feltöltéséről. Ez lehet a bankszámlakivonat, benzinkútnál vagy bármely boltban vásárolt feltöltés esetén a QUITTUNG / nyugta. 

 

a.) Német mobiltelefon előfizetéshez szükséges egy német bankszámla, hiszen kizárólag beszedéssel (LASTSCHRIFT) tudod kiegyenlíteni a számládat.

A másik lényeges dolog, hogy a számláidat is egy portálra fogják felhelyezni, és ha nem töltöd le őket időben (általában 1 vagy 2 éven belül) akkor ezek a számlák elvesztek, így nem tudod érvényesíteni az adókedvezményt.

 

Tipp: Töltsd le a telefonszámláidat és tárold valahol a felhőben, hogy biztosan meglegyenek!

 

Még egy fontos szempont házastársaknak!

A telefonszámlák akkor érvényesíthetőek, ha az adózó, azaz a Te nevedre szólnak. 

 

Tipp: Mit tudsz tenni, ha közös előfizetés esetén esetleg a párod vagy szülőd nevére szól a számla? Vagy esetleg a saját cégedre akarod elszámolni a telefonszámlákat?  

 

Ez Németországban nagyon egyszerű: belépsz az online felületre, ha előfizetésed van, és egyszerűen átírod a számlafizető nevét. Azaz a szerződő fél továbbra is a férj, feleség, szülő, csak a számlafizető leszel Te, azaz a számla a Te nevedre érkezik.

 

Tipp: Amire figyelj feltölthető kártyás telefon esetén:

 

b.) Feltöltős PREPAID HANDY (kártyás telefon): megveszed a sim kártyát (ilyen az ALDI, Tchibo, Lidl) és ha elfogyott a kereted, feltöltöd. 

Ha bankautomatánál vagy üzletekben veszed a feltöltést, és papírt kapsz róla, akkor ezeket össze kell gyűjteni és megőrizni!

Ha ez nem megy, akkor inkább a bankszámládról fizesd a díjat, hogy vissza lehessen keresni, hogy mennyibe került ez neked!

 

Mennyi telefonköltséget igényelhetsz vissza?

Két módszer közül választhatsz a TELEFONKOSTENPAUSCHALE / telefonköltségátalány elszámolásához:

a.) 20% költségátalány, max. 20 EUR/hó

 

b.) egyedi költségelszámolás

 

a.) Ha a törvény által biztosított alap átalányt választod, akkor maximum 20 EUR lesz a havi költséged, de nem kell számlákat mentened, nyomtatnod, tárolnod. A telefon- és internetdíj 20 %-a, maximum 20 EUR  akkor is jár havonta, ha nem adsz le tételes költségigazolást.

 

Tipp: Azért legyen egy-két minta számlád, hogy igazolni tudd, hogy tényleg rendelkezel telefonnal!

 

b.) Az egyedi elszámolásnál nincs felső határ, de ehhez pontos kimutatás, kalkuláció szükséges – ez lényegesen több munkával jár. Ez a költségelszámolás is egy %-ban kifejezett átalányt eredményez, de ez lehet sokkal magasabb is, mint 20%.

Hogyan és mikor érvényesítheted a telefonköltséget, mint német adókedvezményt?

Ha munkavállaló vagy, kétféle módon juthatsz hozzá a költségtérítéshez:

  1. Ha tényleg a munkádhoz is használod a telefont, internetet, akkor kérd a munkaadótól, hogy térítse meg neked! Ezt megteheti teljesen adómentesen is, megmutatjuk hogyan.
  2. Év végén Te magad érvényesítheted az adóbevallásodban, mint német adókedvezményt a jövedelemhez  kapcsolódó kiadásként.

Fontos! Ha a munkáltatódtól kapod a telefonköltségtérítést, akkor az éves bevallásban már nem veheted figyelembe költségként! Erre a német adóhatóság nagyon figyel, hogy az adókedvezményeket ne vegyék duplán figyelembe. 

Munkáltatói telefonköltség-támogatás

Számodra a legjobb, ha a munkáltatód megtérítheti számodra a telefon- és internetköltségeid egy részét,

a.) akár átalánydíjjal

 

b.) akár egyedi elszámolással számítva 

a havi összeget.  

 

Példa: A munkád elvégzéséhez használod kell a mobiltelefont, mert pl. mentős vagy, aki így kapja a feladatokat vagy home officeban is dolgozol és elérhetőnek kell lenned, vagy külső helyszínekre jársz, stb.

 

Tipp: Ha 100 %-os biztonságra törekszel, és úgy akarsz eljárni, hogy még egy adóhatósági ellenőrzés se találjon fogást rajtad, akkor a következőket tedd:

 

A telefonszámlád mellé töltsd le az EINZELVERBINDUNGSNACHWEIS-t, a részletes telefonszám szerinti híváslistát és ott  tételesen jelöld be a céges ügyfeleket – név, cég, téma, stb., minél részletesebben, annál biztosabb és hitelesebb a kimutatásod!

 

Ezt egy 3 hónapos reprezentatív időszakra elvégzed a tételes költségszámítást, és ha a munkavégzés érdekében felhasznált arány pl. 35%, akkor ezek után az összes számlából 35%-ot céges költségként elszámolhatsz. Ha a munkaadód is beleegyezik, akkor ezt adómentesen kifizetheti neked. Ha otthonról is kell dolgoznod, akkor még az internet költséget is ugyanígy hozzá számolhatod, mivel azt is céges ügyben használod.

 

A munkaadód természetesen igazolásként bekérheti a számlákat is, felkészülve arra, hogyha őt, mint munkaadót ellenőrzik, akkor alá tudja támasztani, hogy miért fizetett neked adómentesen. 

 

Példa: Ha 3 hónapra vetítve átlagosan 200 EUR volt a telefonszámlád, akkor a fenti 35% céges költséghányaddal 70 EUR-t tud neked fizetni a munkaadód adómentesen. Ha előrelátó, akkor elkéri a reprezentatív kimutatást, hogy ezzel bebiztosítja magát egy esetleges adóellenőrzésre.

 

Jó ha tudod, hogy Németországban a munkaadókat folyamatosan, kihagyás nélkül 4 éves ritmusban ellenőrzik, hogy helyesen számolják-e el a jövedelmet. Értsd: elegendő adót vontak-e le a munkavállalóktól. Ezért akar egy munkaadó biztosra menni, nehogy utólag neki legyen ebből adóhiánya.

Legegyszerűbben úgy tudod megoldani a telefonköltség elszámolását, ha az átalányt veszed, ami 20%, de maximum 20 EUR havonta. Így igazolás nélkül is ki tudnak neked ennyit fizetni. Az átalány nem göngyölíthető éves szinten, azaz, ha egy hónapban nem vetted igénybe, a következőben nem adhat dupla összeget a munkáltató.

 

Összehasonlítva a kétféle költségszámítást:

 

Tényleges nettó bevétel egy 100 EUR-s telefonszámlából

 

a.) 20 % Telefonköltségátalány (Telefonkostenpauschale): 20 EUR havonta

 

b.) Tényleges (35%-os) költséghányaddal: 35 EUR havonta

Német személyi jövedelmadóbevallásban

Alkalmazottként az éves személyi jövedelemadó bevallásban érvényesítheted szakmai költségként, mint jövedelemhez kapcsolódó kiadást. Itt azonban az összeg, amit visszakapsz, a telefonköltségre jutó adó, azaz itt az “adókedvezmény adóját” kapod csak vissza.

Ez függ a Te saját átlagadódtól, de lényegében a minimum 14% és a maximum 45 %-os adókulcs alá esik.

 

Azaz 100 EUR-s telefonszámla alapján a nettó visszatérítés havonta:

 

a.) Telefonkostenpauschale szerint (100 EUR 20 %-a = 20 EUR/hó telefonköltséggel számolva) 

 

  • minimum a 20 EUR adókedvezményre jutó 14%-os adóvisszatérítés: 2,80 EUR havonta
  • maximum a 20 EUR adókedvezményre jutó 45%-os adóvisszatérítés: 9,00 EUR havonta

Tipp: Ha nem határozható meg pontosan, hogy mennyit telefonáltál, akkor működhet a 20%, (max. havi 20 EUR/ évi 240 EUR) átalány.


Ehhez nem kell, hogy kifejezetten home-office-ban dolgozz, elég az, ha a telefonodat munkára is használod.

 

b.) Egyedi költséghányad szerint (100 EUR 35 %-a = 35 EUR/hó telefonköltséggel számolva) 

  • minimum a 35 EUR adókedvezményre jutó 14%-os adóvisszatérítés: 4,90 EUR havonta
  • maximum a 35 EUR adókedvezményre jutó 45%-os adóvisszatérítés: 15,75 EUR havonta

Az egyedi elszámolásra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a munkáltatói támogatásnál. Szigorúan alá kell támasztani adatokkal, és az adóhatóság bármikor bekérheti tőled a bizonylatokat.

 

Tipp: Akkor érdemes elgondolkodni rajta, ha a telefonszámlád több, mint 100 EUR havonta (azaz a 20%-a több, mint 20 EUR), vagy ha a szakmai költséghányad magasabb, mint 20%.

 

És persze, minden számlád, havi tételes listád rendelkezésedre áll, amiből egyértelműen meg tudod határozni, mely hívások kapcsolódtak a munkádhoz.e

Telefonköltség elszámolása német vállalkozóként

Ha vállalkozó vagy, és legalább 10%-ban üzleti célra használod a telefonodat, a telefon és internet arányos díját költségként elszámolhatod. Természetesen a telefonköltséged is ezentúl céges lesz.

Az arány persze mérlegelés kérdése, függ a szakmától és hogy ténylegesen milyen mértékben használod a telefont.

Egy adótanácsadó annyit számol el, amennyit Te mondasz. 

 

Példa: mentős: 70-80%-a telefonszámlának, hisz állandóan úton van

masszőr: 30-40%, hiszen, ha dolgozik, akkor nem tud telefonálni

 

Ha esetleg túlzásba eset és igen magas telefonköltséget számolnál el – ami a cég bevételétől is függ – akkor egy ellenőrzésnél a kérdés: 

 

Hogyan tudod alátámasztani?

Az elv ugyanaz, mint a 4. Pont alatt, azaz az év 3 hónapos időszakát tetszőleges kiválasztva fogod a tételes telefonszámla kimutatást, melyből pontosan meghatározhatod a céges és privát költségeket.

Ha átalánydíjat fizetsz havonta, akkor marad a %-os becslés, 3 vagy akár több havi átlagot tekintve: meghatározod, hogy hívásaid hány %-a volt üzleti jellegű.

Telefon beszerzési költségének elszámolása vállalkozóként

Vállalkozóként a telefon beszerzési költségeit is elszámolhatod. Ha legalább 50%-ban használod céges célokra (és minden vállalkozó használja, hisz ezért vállalkozik…), akkor teljes összegben.

 

Milyen áron? Piaci áron.

 

Ha nem tudod a vételi árat, akkor egy használt cikk oldalon könnyen megtalálod a Te modelled. Ezt mentsd le referenciaként és ezen az áron számold el, mint vállalkozói telefonkészülék költséget.

 

Tipp: Egyszerűbb módszer: az új ár 50%-a.

Összegfoglalva, hogy hogyan tudod kimaxolni a telefonköltséget, mint német adókedvezményt

  1. Nyilvánvaló (bizonyos foglalkozások vagy munkavégzés esetén) vagy igazolható, hogy a munkavégzésedhez szükséges a telefon- és internethasználat.
  2. Megegyezel a munkaadóddal, hogy fizesse meg számodra adómentesen a lehető legmagasabb költségátalányt.
  3. Hihetően és hitelesen alá tudod támasztani a munkához szükséges, 20%-nál magasabb arányt.
  4. Legalább a 20%-os TELEFONKOSTENPAUSCHALE-t szerepelteted a német adóbevallásodban.

Ne maradj le a legfrissebb német adótippekről! Iratkozz fel a hírlevelünkre és olvass magyarul, közérthetően a német adózásról!